Als u overweegt te kiezen voor mediation kunt u een eerste (kostenloze) oriënterende afspraak maken. Tijdens dit gesprek wordt de gang van zaken tijdens de mediation toegelicht. Daarna kunt u besluiten tot de start van het mediationtraject.
Het komt nogal eens voor dat één van de partners al een fase verder is ten aanzien van de inzet van mediation. Dan heeft de andere partner soms meer tijd nodig. Approach biedt dan de mogelijkheid om eerst tot afzonderlijke oriënterende gesprekken te komen om met u te bespreken wat mediation kan betekenen.
Mediation is maatwerk
Approach richt zich op de behoefte en de omstandigheden van partijen. Zo kan het zijn dat u met drie gesprekken al klaar bent, maar het traject kan ook langer duren. Een enkele keer lukt het zelfs met één gesprek om tot een uitkomst te komen. Dit hangt af van de complexiteit van de kwesties die spelen, maar ook van wat u zelf kunt en wilt doen aan voorbereiding en uitzoekwerk. Ook de onderhandelingsbereidheid van partijen speelt een grote rol. Bij Approach duurt een mediation beslist niet langer dan noodzakelijk.
Mijn stijl van werken is dat u in handen houdt wat u kunt en wilt; als mediator faciliteer ik uitsluitend uw wensen en behoeften. Mediation maakt dingen mogelijk; maar u doet het. Als mediator gebruik ik een mix van interventies, afhankelijk van wat op een bepaald moment nodig is (faciliterend, evaluerend of transformatief). Het belangrijkste is dat partijen in staat wordt gesteld tot hun eigen oplossing te komen.
Om tot een eigen oplossing en afspraken te komen is één ding, maar de uitvoering ervan vraagt soms ook veel van mensen. Bij re-integratieafspraken na ziekte of conflict en bij afspraken over voortgezet ouderschap heeft men soms behoefte aan enige begeleiding. Het is mogelijk om na afronding van de mediation nog enige nazorg te ontvangen in de vorm van coaching / begeleiding.
Hoe verloopt een mediation?
Algemeen gezegd bestaat een mediationtraject uit een aantal stappen / fasen. Zie ook www.mediatorsfederatienederland.nl. Deze fasen zijn:
Vóór de start
Eerste gesprek en mediationovereenkomst
Mediationbijeenkomsten en onderhandelingen
Afsluiting: vaststellingsovereenkomst
De start
U wilt op eigen initiatief een mediation starten
U benadert de mediator voor een afspraak voor een korte kennismaking. Approach rekent u deze tijd niet; deze tijd is kosteloos. Als u niet weet of de andere partij met wie u het conflict heeft of de andere partij in scheiding ook voelt voor mediation, kan de mediator op uw verzoek contact (laten) leggen met deze partij of informatie toesturen.
Mediationovereenkomst
Het eerste contact bestaat uit een kort kennismakingsgesprek (of ook wel intake). De mediator legt u dan uit wat mediation inhoudt en welke uitgangspunten gelden tijdens een mediation. Daarnaast krijgt u allebei de gelegenheid om uw kant van het verhaal over het conflict te vertellen.
Na de kennismaking legt de mediator een aantal dingen vast in een mediationovereenkomst, zoals de vertrouwelijkheid en geheimhouding, over welk onderwerp het conflict gaat en welk uurtarief geldt. Ook verklaart u dat u actief meewerkt en dat u het conflict wilt oplossen. De mediator verklaart in deze overeenkomst dat hij onpartijdig zal zijn en geen enkel belang heeft bij de oplossing die u voor het conflict zult vinden. Als u besluit de mediation te starten, ondertekent u deze overeenkomst. Alle afspraken voor het mediationtraject staan op papier. Daarom is zo’n overeenkomst heel belangrijk. Elke MfN Mediator is verplicht te werken met een mediationovereenkomst.
Mediationbijeenkomsten
Na de ondertekening van de mediationovereenkomst start de mediation. Tijdens de bijeenkomsten laat de mediator elke deelnemer zijn kant van het conflict vertellen. Aan het eind van elke bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen. Soms maakt de mediator gespreksverslagen (op hoofdlijnen). Een mediator is niet verplicht dit te doen. Tijdens de bijeenkomsten is er volop gelegenheid om alle opties voor een goede oplossing te bespreken, is er ruimte voor eigen creatieve oplossingen en zo wordt het u steeds duidelijker hoe u en de andere partij(en) tegen het conflict aankijkt / aankijken en welke zaken belangrijk zijn in de toekomst.
De mediator heeft verschillende technieken waarmee hij u helpt om oplossingen te zoeken. U bepaalt zelf de haalbaarheid van de oplossingen en er kan altijd een nazorggesprek plaats vinden waarbij de overeengekomen oplossingen worden geëvalueerd.
Vaststellingsovereenkomst
Als beide partijen het eens zijn over de uitkomst, de oplossing, dan legt de mediator deze oplossing vast in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is belangrijk omdat hierin alle afspraken beschreven staan die u gemaakt heeft. Het schept rechten en plichten waar u zich beiden aan moet houden. U ondertekent deze overeenkomst allebei. Hiermee verklaart u dat u zich houdt aan de afspraken. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.
Geen oplossing binnen mediation gevonden?
Als het niet lukt om tot een oplossing te komen, dan zal de mediation stoppen. De mediator zal dit aangeven. Maar ook als u er zelf geen heil meer in ziet, kunt u aangeven dat u wilt stoppen. Dat gebeurt in een gezamenlijke slotbijeenkomst of schriftelijk met motivering aan alle deelnemers en mediator. Er wordt dan een ‘Resultaat van de Mediation opgesteld’ waarin uitsluitend feitelijkheden worden opgenomen zoals het aantal en de data van de gesprekken die u hebt gevoerd met vermelding dat de mediator de mediation heeft beëindigd. Dit laatste, omdat er geen schuld wordt toegekend aan degene die het besluit heeft genomen om de mediation te beëindigen; mediation is namelijk vrijwillig. Als de rechter u heeft doorverwezen en de mediation slaagt niet, dan wordt de gerechtelijke procedure weer opgestart.